Välkommen!

Välkommen!

tisdag 17 maj 2011

Sömn - man kanske kan sova för mycket också!??? =0

Kan du få för mycket av det goda när det gäller sömn? Det är sant att en god natts sömn är viktig för hälsan, men att sova förlänge har kopplats till en rad medicinska problem, bland annat diabetes, hjärtsjukdom och ökad risk för att dö.
Forskarna var noga med att notera att två andra faktorer – depression och låg socioekonomisk status -är starkt förknippade med för mycket sömn. Dessa två faktorer kan vara orsaken till de observerade negativa hälsoeffekterna. Till exempel personer med lägre socioekonomisk status har sämre tillgång till sjukvård och har därför mer odiagnoserade sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, som i sin tur kan orsaka sömnbesvär.
Hur mycket sömn är för mycket?
Mängden sömn du behöver varierar betydligt under din livstid. Det beror på din ålder och aktivitetsnivå samt din allmänna hälsa och livsstil. Till exempel under perioder av stress eller sjukdom, kan du känna ett ökat behov av sömn. Men även om sömnbehoven varierar över tid och från person till person,  rekommenderar experter att vuxna bör sova mellan sju och nio timmar varje natt.
Varför sover folk för mycket? 
Visa personer kan lida av hypersomni, detta är en en medicinsk störning. Hypersomni är en sömnsjukdom där man är övertrött. Man har en sjuklig trötthetskänsla på dagarna även då man sovit en normallång natt. Man kan även ha svårt att hålla sig vaken under dagen och kämpar för att inte somna eller somnar ofrivilligt. Många människor med hypersomni upplever symptom som; ångest, låg energi och minnesproblem på grund av sitt behov av konstant sömn.
Obstruktiv sömnapné, en sjukdom som gör att folk slutar andas för ett ögonblick under sömnen, kan också leda till ett ökat behov av sömn. Det beror på att det stör den normala sömncykeln.
Naturligtvis har inte alla som sover för mycket en sömnrelaterad sjukdom. Andra tänkbara orsaker till för mycket sömn kan bero på, övervikt, alkohol och vissa receptbelagda läkemedel. Andra medicinska tillstånd som depression kan orsaka att människor sover för mycket. Givetvis finns det också människor som helt enkelt njuter av att sova länge.
Medicinska problem kopplade till för mycket sömn (översömnighet)
I en studie med nästan 9000 amerikaner har forskare funnit ett samband mellan sömn och risken för diabetes. Människor som sov över nio timmar varje natt hade en 50% större risk att få diabetes än personer som sov sju timmar per natt. Denna riskfaktor sågs också hos personer som sov mindre än fem timmar per natt.
För mycket sömn kan leda till övervikt. En färsk undersökning visar att människor som sov mellan nio till10 timmar varje natt hade 21% större risk att bli överviktiga under en sexårsperiod än personer som sov mellan sju och åtta timmar. Detta samband mellan sömn och fetma förblev oförändrat även när födointag och motion betraktades.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Berätta:

GILLA MIN BLOGG