Välkommen!

Välkommen!

måndag 7 mars 2011

Avslappningsövningar mot sömnlöshet

Räkna ner

En klassisk tanke som finns inom många tekniker där man ska somna är att få kroppen att slappna av. Genom att låta alla ens muskler slappna av kan man låta andningen dränera kroppen på stress. I denna övning ska du:
  • Lägga dig ner på rygg eller sida eller sätta dig skönt i en skön fåtölj. Ta djupa andetag genom näsan.
  • Fokusera på andningen, för varje andetag låter du spänning försvinna ur kroppen.
  • Fortsätt andas ut och följ andningen medan du tyst räknar för varje utandning. Räkna baklänges från 10 till 0 tills du somnar.



Byt kanal

En annan övning är att ”byta kanal”. Det är en övning som är speciellt effektiv om du inte kan somna på grund av jobbiga tankar som stressar dig. I denna övning ska du föreställa dig att ditt sinne är en TV. Varje gång du får en tanke du inte trivs med föreställer du dig att du byter kanal. Föreställ dig vad du vill ”titta på”.



Skriv och sudda

Ett alternativ till att räkna får är att föreställa dig en jättelik svart tavla. Tänk dig sedan att du skriver på tavlan med stora siffror, säg en meter höga. Skriv talet 100 på tavlan, stort och långsamt. Sedan suddar du ut talet bakifrån och blir lite mer avslappnad. Sedan skriver du 99 och suddar ut, du blir lite mer avslappnad. Fortsätt så, du kommer somna innan du når 0.



Regissera om


Någonting som kan påverka sömnen negativt och få en att få svårt är somna är konflikter. Ett annat kreativt förslag från boken är att låtsas regissera om konflikten och genom att justera händelseförloppet kan du få det att kännas bättre. Tänk dig konflikten som en film eller pjäs och hur du ändrar manus eller regi på filmen. Klipp bort oönskade ”scener” och ge filmen ett bättre slut. Fortsätt så tills du gjort din egen ”directors cut” på filmen som du är nöjd med.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Berätta:

GILLA MIN BLOGG